torsdag, april 16, 2009

Plötsligt händer det

Mattan rycks bort under fötterna... igen
Jag måste ta ett beslut om jag ska gå från jobbet eller stanna kvar i förnedring.
Är det ens möjligt att få nytt jobb idag?

Snälla låt det här vara en mardröm.
Tar hellre hundra dumpningar framför det här.

Livet är så fucking brutal orättvist!!

30 kommentarer:

.perpotator sa...

har ni haft uppsägningar eller?
det är möjligt att få ett jobb idag, om man har ett bra CV och jobbar i "rätt" bransch.

Supergirl sa...

Du vet vad jag gör- råd mig!!!
ge mig gärna ett jobb oxå, jag lovar jag är grymt bra.

Jag fick ett erbjudande fyra månadslöner och gå eller stanna.

.perpotator sa...

Hmm. alltså, jag skulle inte byta jobb idag om jag inte hittade något nytt som jag kunde gå till direkt.
Regga dig på rekryteringssiter och fixa ditt cv, om du vill så kan jag se över det åt dig. Jag är en jävel på CVs. Fyra månadslöner är inte så mycket, sen beror det naturligtvis på hur länge du jobbat där. Får du behålla lönen om du får ett nytt jobb t ex.
i värsta fall får man väl jobba på ica liksom.
Men. Gillar du jobbet så ska du inte ta erbjudandet. Att sparka en person är jävligt svårt i Sverige så kontakta ditt fackombud direkt.
Och börja sök andra jobb nu direkt. Vänta inte tills ikväll ens. När du fått ett nytt jobb, gå till din chef och be om att få erbjudandet på nytt. Voila; dubbla löner!

It's all gonna be fine sa...

Men vad fan, vad händer?! Ok. Tänk efter på er bransch. Vilka företag jobbar ni med? Konkurrerar ni med? Dundra iväg cv:n till dem, gör det fort, gör det nu. Maila på bara. Ring alla du kan tänka på som har något med din bransch att göra. Sitt hela natten och läs jobbannonser. Registrera dig på monster.se och andra sajter. Kolla utbudet på bemanningsföretagen. Men främst av allt: sov på saken. Fatta inga beslut på en gång. Pepp, du fixar det här!!

.perpotator sa...

fine 2009; Ha! Sov på saken tänkte jag tag med också om jag inte hade skrivit så mycket redan :)
Vi skulle starta rekryteringsföretag med jobb-coaching, ja? Ja!

Supergirl sa...

Jag tror jag älskar dig just nu!!

Du får jättegärna kolla igenom mitt cv. Visst trivs jag men ändå inte är sjukt understimulerad. Men efter att ha fått det erbjudandet från min chef kommer jag vantrivas hemskt och inte stå ut med att vara kvar.

Jag är inte med i facket! knappt med i a-kassan. kollar på jobb nu.

Supergirl sa...

igbf: jag kan inte tänka, det bara snurra i huvudet. Jag är inte på humör för att ta livsavgörande beslut, oförmögen.
Hjälp mig någon.
Är det ingen som läser den här bloggen som kan ge mig ett jobb??

.perpotator sa...

Fast se det inte som enbart något dåligt. Det är ett erbjudande, inget betyg, som du har rätt att tacka nej eller ja till. Det kommer förmodligen inte att bli någon konstig stämning om du stannar kvar. Dessutom finns det en stor chans att du får tillbaka erbjudandet om du hittar ett nytt jobb inom en kort tid. Företag som gör så här vill gärna att deras anställda ska lämna på ett snyggt sätt.
Du har väl åtminstone en vecka på dig att svara. Ta den veckan och fundera. Bestäm dig senare.
Och gå med i facket genast. Det är värt det.
Ta inga beslut så länge du känner dig upprörd.

Supergirl sa...

jag ska fatta ett beslut till på måndag och de skickade hem mig. Jag vet inte ens om det är meningen att jag ska gå dit imorgon?
Jo, det är väl klokast att stanna och söka jobb utav bara helvete på varje ledig stund.
Så blir det nog.
Hoppas erbjudandet kvarstår, vet egentligen inte hur det här blir snyggt för dem, säger de upp mig, säger jag upp mig själv?
Jag känner mig iaf förnedrad och ledsen.

.perpotator sa...

Du måste säga upp dig själv om du tar erbjudandet. Det blir snyggare än om dom hade sagt upp folk vilda western-style.
Varför skickade dom hem dig?
Säg att du vill ha mer tid på dig annars måste du tacka nej. Våga var lite hård tillbaka. Om dom hade kunnat så hade dom ju bara sparkat dig rätt av. Nu har du världens chans att ta det lite chill.
Man kan ju även påpeka att tre dagar är väldigt kort tid att besluta sig om en sån viktig sak som att bli arbetslös. Om du lägger fram det rätt så kommer dom att förstå.
Ta också reda på varför du känner dig förnedrad och ledsen. Är det för att du är rädd för arbetslösheten eller för att du känner dig ratad. Svaren kan betyda stora skillnader för hur du hanterar det här.

Supergirl sa...

Jag känner mig ratad utan tvekan. Det känns som att de inte är nöjda med mig, vad jag gör. Mitt självförtroende sjönk som en sten. Och de är väl förmodligen rätt, hade de kunnat sparkat mig så hade de gjort det. Men om jag ska säga upp mig själv är fyra månader löjligt för det finns väl karens tills man får a-kassa?

De skickade hem mig så jag skulle kunna få tänka på saken, egentligen ville de att jag skulle komma med besked imorgon bitti redan.

.perpotator sa...

Ja, men du har ju din uppsägningslön under tiden du väntar på a-kassa. Du behöver inte säga till någon att du har en uppsägningslön heller, tänk bara på att betala lite extra i skatt på den gamla lönen, annars blir det skattesmäll (som för mig).

Ta reda på den verkliga anledningen till erbjudandet så slipper du spekulera i vad orsaken är. Man tenderar att lägga skit på sig själv helt i onödan. Det är säkert bara en ekonomisk fråga för företaget. Om du hade varit en usel medarbetare så hade dom förmodligen bara kickat dig.
Mitt fastaste råd i det här är att du måste be om mer tid. Det är alldeles för kort tid och ett förhastat beslut i den här frågan är inte vad du vill ta. Fråga inte, bara säg att du vill ha till nästa veckas slut på dig innan du svarar.
Dom kan inte kräva att du ska ödlsa din helg på att fundera på det där.
Var lite hård tillbaka, det kan du vara utan att skämmas.

It's all gonna be fine sa...

.perpo ger dig massor av goda råd här. Fina du, försöka sova i natt om du kan. Sov och i morgon går du dit och ber om mer tid. Vore jag du skulle jag också be chefen förklara lite mer. Är de missnöjda, eller är det en ren ekonomisk fråga? Det skulle betyda mycket för mig om jag skulle fatta ett sånt här beslut. Det ordnar sig, jag är övertygad om det. Försöka ta en sak i taget, även om det är svårt. Kram!

@.perpo: starta företag verkar så jobbigt! Du kan få anställa mig som coach om du startar ett? =)

.perpotator sa...

fine; jag har redan ett företag och det är så jäkla tråkigt. vi får bloggtipsa istället

Citykillen sa...

Vad inihelvete lider detta företag av? De kan ju inte förvänta sig att du kommer med ett beslut redan på måndag.

Och sen är fyra månadslöner LITE! Kräv att du ska ha sex månadslöner, sen kan du söka nytt jobb i lugn och ro och dessutom studera under tiden eftersom de har tagit bort inkomstgränsen på CSN.

Du ska absolut inte känna dig värdelös. Du är en grym tjej och du kommer att hitta ett nytt jobb snabbt om du bara ligger i.

Fundera nu på lom du verkligen vill vara kvar eller gå. Om du tänker gå, så ställ krav.

/CK

Supergirl sa...

.perpotator: Den verkliga anledningen är att min chef förälskat sig i hon som är vikarie för mig medan jag var borta och vill erbjuda henne mitt jobb.

Har funderat och tror jag kommer tacka nej men fortsätta söka jobb. 4 månader kommer inte räcka långt med tanke på att situationen ser ut som den gör på marknaden, dubblar dom det till 8 går jag dock. Har tagit ledigt imorgon får vi se om jag kommer fram till något.

Tack för att du engagerar dig och för alla råd.

IGBF: Jo perpotator är väldigt snäll idag. Jag ska försöka sova, tror det kommer gå så där. Jag tror egentligen min chef gillar mig och jag kan inte komma på att någon någonsin klagat på mig eller mitt arbete under mina 2,5år där heller. Det hela känns väldigt suspekt och konstigt.
Kram

Supergirl sa...

Cittykillen:De ville först att jag skulle ta ett beslut till imorgon bitti!

Som det känns nu, vilket kan ändras när jag sovit på saken, kommer jag säga att jag går om de ger mig 8 månader. Gör de inte det stannar jag som en finne i röven.

Jag tror nog oxå att jag hittar ett nytt jobb men jag vet inte vad jag vill göra, vill inte ha ett liknade jobb.

Mkt att fundera på!

Tack för snälla ord, du e grym du med!

Kram

Nova sa...

Det e många företag som gör så just nu.
Och inte alltid av rätt anledning.

Hoppas det löser sig för dig snabbt.

Å jag håller me CK 4 månader e löjligt lite, e inte ovanligt att få 6-8 månader.

Hossan sa...

Jag får ångest och ont i magen bara av att läsa hur arbetsgivarna behandlar sina anställda de här dagarna!

Och NEJ det känns inte som det FINNS några jobb........

Kram från arbetslösa Hossan

Max sa...

Om det är så att din chef vill ersätta dig med den som var din vikarie så skulle jag kräva betydligt mer än 4 månadslöner. En årslön i alla fall... och jag skulle kolla det hela med en jurist.
Men... om de ger dig erbjudandet för att de behöver skära ner på kostnaderna så kommer de nog vara tvugna att säga upp folk så småningom, sådå kan det vara bra att haka på medan erbjudandet ser bra ut.

För övrigt... frågan om de vill att du ska säga upp dig eller de säger upp dig är viktig, tror jag.

De gånger jag sett såna erbjudanden har det varit arbetsgivaren som sagt upp folk, men gett erbjudanndet till de som drabbas för att de avsäger sig rätten till återanställning.

It's all gonna be fine sa...

Jobb, alltså. Crazy svårt skit. Hoppas det löser sig!!!

singelkatten sa...

Fan vad surt hela situationen låter! Hoppas det löser sig på bästa sätt för dig!

Anonym sa...

Så de vill att du säger upp disg själv med 4 månaders lön eller så sparkar dom dig?
Och det här med "skälig grund för upsägning" har dom aldrig hört talas om på ditt jobb?
I dag är det i princip omöjligt att sparka någon utan att dra allt med advokat. Och man kan definitivt inte sparka någon för att bossen blivit kär i vikarien. Jävla skithögar. Ta kontakt med en arbetsrättsjurist, du ska absolut inte gå med på något sånt här dumt!

Caesar på jobbet sa...

Shit, här har man varit begravd i jobb och inte hunnit läsa på några dagar... Rent spontant skulle jag säga att inte säga upp dig innan du har ett nytt jobb.

Samtidigt, görs det nedskärningar kan företag sparka anställda mycket lättare. Om du får 8 månaders lön och ändå inte trivs, ta chansen. Och som tidigare nämnts, 3 dagar är alldeles för lite tid.

Supergirl sa...

Nova: Nej det här är inte okej, men frågan är vad jag kan sätta emot när ett jätteföretag vill bli av med mig. Ska försöka förhandla till mig fler månader.

Hossan: De är arbetsgivarna som har makten, så är det bara, spec i dessa tider.
Jag vet att det ser mörkt ut i dessa tider.

Max: Hur mörkt det än ser ut så sitter jag på en nyckeltjänst som de alltid måste ha någon på.
Svårt att förhandla till sig en årslön när jag blivit erbjuden fyra, kanske?

Det är iaf frågan om att jag ska säga upp mig själv. Tror inte de har tillräckliga grunder för att säga upp mig.

IGBF: Ordnar sig gör det väl alltid man får bara gå igenom helvetet först=)

Singelkatten: Roligt att du hittat tbx, du har varit saknad =)
Det är en jävligt konstig situation men det löser sig nog. Jag har varit fattig tidigare.

Anonym: De vill att jag säger upp mig själv.
Jag kommer inte ge mig utan fight å andra sidan förmodligen inte chefen heller.
Skithögar!

Caesar: Jag kommer be om mer tid även om jag tror att jag vet vad jag ska göra. Som jag skrev ovan handlar det om att han vill anställa någon annan istället för mig och inte om arbetsbrist eller att jag har misskött mig.
Bajs är vad det är.

.perpotator sa...

Men alltså, dom kan inte säga upp dig om dom ska anställa en annan på din position. Det får dom inte. Det är generellt svårt för en arbetsgivare att säga upp enskilda anställda. Nästan omöjligt skulle jag säga. Dom måste till en början erbjuda dig en omplacering inom företaget, där du har x antal månader på dig att lära dig dom nya arbetsuppgifterna. Det enda giltiga skälet till att säga upp är egentligen misskötsel eller att man begått något brott mot företaget. Jag tycker allvarligt att du ska koppla in facket på det här. Om du vill stanna eller inte är inte relevant för tillfället. Du ska ha en bättre deal om dom ska uppföra sig som svin och du kommer garanterat att få den om du säger att du vill ta det tillsammans med en facklig representant. Det ska kännas för ett företag att behandla folk så här.
Allvarligt SG, ta upp det med en fackrepresentant. När du fått igenom minst 8-12 månader kan du ta det och dra.
Fan vad sånt här gör mig förbannad. grr.. Du kan få låna lite av min ilska om du vill :)

Max sa...

Definitivt inte vad man ska hota med... men oj vilka löpsedlar det skulle kunna bli om tidningarna fick reda på detta...

HappyCat sa...

Jisses, vilken röra!

Jag tycker du ska stanna kvar MEN leta nytt jobb fort som sjutton.

Det går dessvärre att bli av med anställda om man är tillräckligt beslutsam och som du själv säger, det känns inget kul att stanna kvar på ett arbete där dom frågat om man kan sluta.
Jag skulle dra fortast möjligt.
Stackare =(

Hoppas allt löser sig till det bästa!

Kram

Anonym sa...

Tråkigt, du verkar va en så grym tjej.

Supergirl sa...

.perpotator: Nej de kan inte säga upp mig, det är därför han vill att jag ska göra det.
Jag lånar gärna din ilska för just nu känner jag mig bara värdelös och kränkt.

Max: de skulle aldrig erkänna att det är som det är. Löpsedlar är ointressant, däremot hans fru kanske skulle behöva få lite input =)

HappyCat: Vad som än händer känns det som jag kommer dra det kortaste strået.

Anonym: Tack för de snälla orden.